talpbetétek

Ígéretünkhöz híven mostani cikkünkben betekintést nyerhetnek a talpbetétek királykategóriájának előszobájába, a hőre lágyuló technikával készülő műanyag, illetve a rugalmas, fémből gyártott „egyedi” talpbetétek világába. E kétféle talpbetét közös jellemzője, hogy a „felmérési” és gyártási technológiából fakadóan gyógyászati célokra nem igazán alkalmasak, megelőzésre csak korlátozottan javasolhatóak (kizárólag teljesen egészséges talpboltozatok és bokatartás esetén képesek a meglévő állapot rögzítésére). Korábban tárgyaltuk a talpfelmérési módozatokat, a zselépárnás és podoszkópos diagnosztika jellemzőit, így azokat most nem elevenítjük fel.

Nézzük elsőként a hőre lágyuló műanyagból készült talpbetétek jellemzőit. Viszonylagos pontosságuk mellett aránylag könnyű anyagból készülnek, többnyire zselépárnás vagy hagyományos mechanikai mintavételt követően. A készítés pofonegyszerű, a talpról vett negatív mintára rásimítanak egy mérethelyes, alakra vágott, hőre lágyuló műanyag lapot kimelegítve, mely kihűlés után megszilárdul. Ezután látják (vagy nem látják) el különböző borításokkal, igénytől függően. Fentebb említettük, ezek a betétek a pillanatnyi állapot rögzítésére alkalmasak, magyarul egy teljesen egészséges tartású talpat vagy lábfejet képesek meglévő állapotában konzerválni.

talpbetétek

Következő lépcsőfok a rugalmas (elasztikus), fém talpbetét. Az elgondolás ezekkel a betétekkel kapcsolatban az, hogy a talp és a lábfej izmait tornáztatják egy egyedi talpbetéttel. Ez idáig rendben is lenne, ha valóban erőlködésre késztetnék a kérdéses izmokat, ahogyan teszi azt a szabad földön, tarlón, pázsiton vagy homokon való mezítláb sétálás, járás (korábban kiveséztük mekkora jelentősége van). Ezzel szemben a szomorú igazság az, a saját testsúlyunktól, illetve a járás (futás) intenzitásától függően mozgatja ez a talpbetét az izmokat. Magyarul egy – a talpunk alá rögzített – méretre igazított laprugó elvén működik a dolog és ezzel sincs gond, de ez a rendszer nemhogy terhelné, inkább tehermentesíti az izmokat. Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy a leggyakoribb elváltozást, a bokák kifelé vagy befelé dőlését, illetve a test előre- vagy hátrabillenését nem kompenzálja. Mindentől függetlenül egy egészséges lábfejnek kényelmes viselet lehet, ugyanakkor egy hosszboltozat, harántboltozat vagy bokasüllyedés esetén kimondottan káros.

A tisztesség kedvéért eláruljuk, a számítógépes talpfelmérések tapasztalatai azt mutatják, hogy a teljesen hibátlan talpnyomásképpel rendelkezők aránya alig 1%, az enyhén deformált talpboltozattal bíróké is alulról közelíti a 10%-ot. Nekik bátran ajánljuk ezeket a betéteket, de a sarokfájdalommal, lúdtalppal, bokasüllyedéssel élők vagy a kalapácsujjat és a bütyköt megelőzni kívánóknak, valamint a derékfájdalommal küzdőknek semmiképpen.

A cikksorozat legközelebbi epizódjában a modulos talpbetétek illetve a számítógépes talpvizsgálat alapján mart, speciális borítású műhab, egyedi talpbetéteket hasonlítjuk öszze a tapasztalatok és a józan, paraszti ész mentén, a már megszokott egyenes beszéd szellemében.

Batz talpbetétek