Ortopéd szempontból kimondottan hasznos a nem egyedi kivitelű talpbetétek közül az úgynevezett többzónás talpbetétek családja. Általában a 3-5 zónások és az anatómiai kialakítású talpbetétek, valamint a passzív talpmasszírozó szerkezetek előnyeit ötvözik. A hosszboltozat alátámasztáson túl – kiviteltől függően – több masszírozó modult tartalmaznak. Általában a sarok, a külső talpél, az előláb, a harántboltozat és az öregujj valamelyike vagy összessége alatt helyezkednek el a modulok. Lényege, hogy járás vagy állás közben folyamatosan tornáztatja, masszírozza egy-egy zóna az azt körülvevő izmokat, inakat. Viszonylag ritka változata a pronáló, vagy szupináló többzónás talpbetét, de ma már létező fejlesztés. Az egyébként egészséges, de kiemelt igénybevételnek kitett lábfejnek kifejezett áldás ez a konfekció betét, bár a többihez hasonlóan nagy hátránya az átlagkivitel (ami persze még mindig sokkal jobb, mintha semmilyen talpbetétet nem használnánk), egyes esetekben 3-4 párat is ki kell próbálni, mire a megfelelőt megtaláljuk. (Könnyű matematika csupán és árban máris ott vagyunk a talpbetétek királyánál, a számítógépes talpfelmérés alapján mart, egyedi talpbetétnél.) Csak javasolni tudjuk, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk, keressünk fel egy Batz értékesítő pontot és próbáljunk fel néhányat a többzónás talpbetéttel rendelkező női vagy férfi modellek közül.

A konfekció talpbetétek palettájának legizgalmasabb színfoltjai a sportcélokra kifejlesztett talpbetétek. Ahogy korábban írtuk, számos tévhit él velük kapcsolatban, elsősorban a hosszútávfutók és az atléták tekintetében. A nagy sportcipőgyártó cégek, az igényeket követve, ma már kénytelenek szinte kizárólag cserélhető talpbetéttel készíteni amúgy méregdrága termékeiket (ami ismét magában hordozza a sportcélokra gyártott egyedi talpbetétek létjogosultságát), hisz a normál mellett körülbelül ugyanakkora az igény pronáló vagy szupináló kivitelekre, márpedig aki tisztában van a szériagyártás költségeivel, könnyen beláthatja, hogy ugyanabból a modellből, ugyanabban a méretben három verziót gyártani rettentően magas kiadással jár. Éppen ezért a kezdeti futócipőktől viszonylag gyorsan eljutottak odáig, hogy a bokákat fixen függőlegesen tartani akaró statikus talp helyett, szinte kizárólag zselés talpszerkezetű, cserélhető betétes verziók kaphatóak. (A zselés talpnak ebben az esetben a betonon futás által keltett káros rezgések csillapításában van jelentősége!) A talpbetétgyártók természetesen gondolnak a régebbi kivitelű, fix talpszerkezetű sportcipők használóira is, számukra is készülnek remek nedvszívó borítással zselés (Gel Max) betétek. Természetesen a kínálatban megtalálhatóak az egyszerűbb, ám lényegesen masszívabb statikus betétek, szinte kizárólag könnyen mosható kivitelben, a sportolás közben termelődő fokozott izzadság felszívása során szennyeződött betétek egyszerű tisztántartása végett.

Következő cikkünkben betekintést nyerhetnek a talpbetétek királykategóriájának előszobájába, a hőre lágyuló technikával készülő, statikus műanyag, illetve a rugalmas, fémből gyártott egyedi talpbetétek világába.

Dynamic Sport talpbetét
Talpbetétek
Active Sport talpbetét