Előző cikkünkben általános ismertetőt kaphatott a kedves olvasó a talpbetétek hasznosságáról, használhatóságáról. Sorozatunk ezen részében a tradicionális konfekció betéteket (textil és thermo) röntgenezzük.

Amióta a homo sapiens lábbelit hord, azóta gondot okoznak a lábfej és a talp izzadásából eredő különböző kellemetlenségek, illetve hideg időben a láb kihűlésének kezelése. Ilyen értelemben az első „betétnek” a bocskor, majd később a kapca tekinthető. Mindkettő lábra tekert textil, az első durvább, strapabíróbb anyagból, hisz ő volt maga a lábbeli, a második már puhább, melegebb, nedvszívóbb ruhából, mivel a lábbelin belül viselték. Kényelmességük, anatómiai hasznosságuk erősen megkérdőjelezhető lévén, hogy természetellenes helyzetbe hozták vagy kényszerítették a kérdéses végtagot. Az egyre finomabb kézműves technológiák elterjedésével mind jobb és jobb, ergonómiai szempontból helyesebb kialakítású cipők készültek, aminek hozadéka volt egy lábfejre pontosabban simuló borítás. Ennek köszönhetjük a harisnya, majd később a zokni feltalálását. A zoknik jelentőségéről egyébiránt külön írásban is fogunk értekezni.

S, hogy miért volt e kis történelmi kitérő? Nos, a konfekció talpbetétek – ugyan rengeteget fejlődtek – alapvetően ugyanezeket a funkciókat (kényelem, nedvszívó képesség, hideg elleni védelem) töltik be nyilván összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalon, illetve az ortopédia fejlődésével egyre jobb közelítéssel támasztják alá a talpat.

A textil konfekció talpbetétek alapvetően a talp izzadságának kezelésére, elfedésére szolgálnak, anatómiai jelentőségük nulla, mivel eleve talpbetéttel készült cipőkben, csizmákban használjuk. Alapanyaguk a nemeztől a lélegzőtechnológiás szintetikus szövetekig változik. Továbbfejlesztett változata a thermo betét, mely a fent említetteken kívül a talp és a lábfej kihűlését hivatott kiküszöbölni. Célszerűségét, használhatóságát a téli időszakban is szabadban tevékenykedők, állómunkát végzők tudják kiemelten értékelni. Gyakorlatilag a hőszigetelő textilbetét „alatt”, az emberi és a cipőtalp között egy hővisszaverő fémfólia réteg található, így a talaj által kihűtött cipőtalpat és a lábfejet izolálja egymástól, illetve a talpunk által kibocsátott hőt veri vissza. Hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Általában könnyen tisztítható, antibakteriális kivitelben is szívesen készítik.

Sorozatunk következő részében az anatómiai kialakítású, és a zselés konfekció talpbetétek kerülnek pellengérre.