Korábbi írásainkban méltattuk már az egyedi talpbetétek előnyeit a konfekcióbetétekkel szemben, azonban fontos kérdések maradtak tisztázatlanok a téma boncolgatása során. Először is szükség van-e bármilyen talpbetétre és ha igen, akkor melyiket válasszuk? Nos e fontos megválaszolandókat vesézzük ki a szokásos egyenes beszéd szellemében „Talpbetétek” cikksorozatunkban.

Az első kérdésre a válasz egyértelműen igen! Sajnos mai világunkban szinte már kuriózumnak számít, hogy a talpunk, lábfejünk természetes körülmények között terhelődjön, a pázsiton, homokon, tarlón való mezítláb járás jóformán ismeretlen sokunk számára vagy maximum a nyári szabadság alatt a strandon elérhető úri huncutság. A túlzottan szilárd burkolaton (aszfalt, beton, parketta stb.) történő állás, járás, netán futás megfelelő alátámasztás nélkül előbb vagy utóbb komoly elváltozásokat okozhat a lábfej illetve a talp boltozatain, ami harántboltozat süllyedést, bokasüllyedést, lúdtalpat, sarokfájdalmat eredményezhet. A sarokfájdalom kapcsán már tisztáztuk, a népesség túlnyomó része alapból hátrafelé dől, ennek kompenzálására a sarok megemelése a megoldás. A boltozatsüllyedések megelőzésére szolgálnak a különböző emelő modulok a talpbetétekben. A bokák oldalirányú dőlését korrigáló lábbelik szintén megfelelő talpbetétekkel készíthetőek legegyszerűbben. A talpbetéteknél természetesen sokkal nagyobb jelentősége van a gyermekkorban, fiatalkorban végzett mozgásnak, a sportnak, ami nyilván felnőttkorunkra is rányomja bélyegét.

Az ortopéd szakorvosok tapasztalatai alapján a gyártók manapság már igen jó minőségű konfekció talpbetéteket képesek előállítani zselés, többzónás stb. kivitelben, ezekről azonban tudnunk kell, hogy egy jó átlagot képviselnek, de egyedi problémákra nem, vagy csak egészen kivételes esetekben nyújtanak megoldást. Mivel a talplenyomatunk ugyanolyan egyedi azonosítónk mint a tenyér- vagy ujjnyomunk, az íriszünk stb. így adja magát, hogy akár megelőzési akár kényelmi céllal, de mindenképpen megfelelő felmérés után készített egyedi talpbetét a megoldás. Körülbelül olyan a különbség egy konfekció betét és egy megfelelő egyedi talpbetét között, mint a piaci dioptriás okuláré, illetve egy orvosi lézeres szemvizsgálat után, optikus által készített szemüveg között. Nem feledkezhetünk meg természetesen a traumás elváltozások (törés, ficam, húzódás) utáni lábadozások időszakáról, amikor egy viszonylag olcsóbb zselés kényelmi konfekció talpbetét vagy kényelmi papucs (akár férfiaknak is), nagymértékben tudja bearanyozni a gyógyulás heteit,  de kínzó sarkantyú esetében is komoly enyhülést hozhat a fájdalmakban egy puha betét, bár ez esetben immár van lehetőségünk számítógépes talpfelmérés után készíttetni egyedi talpbetétet extra sarokpuhítással vagy sarokmélyítéssel. A számítógépes talpfelmérés a Batz Manufaktúra számítógépes talpfelmérő pontjain ingyenes, annak eredményétől függően dönt a felhasználó szüksége van-e egyedi talpbetétre.

Cikksorozatunk következő részében részletesen megnézzük a konfekció talpbetétek hazai választékát.

Talpbetétek