sarkantyú

Megelőzhető fájdalom sorozatunkban ezidáig górcső alá vettük már a lúdtalpat, a sarokfájdalom különböző módozatait, a derékfájdalmat, sőt a kalapácsujj és a bütyök is átbeszéltetett. Valamennyi elváltozásnál megtárgyaltuk a helyesen megválasztott lábbelik, az egyedi talpbetétek, a számítógépes talpfelmérés és a megelőzés jelentőségét. Jöjjön most egy rendkívül alattomos, nehezen korrigálható ámde annál nagyobb fájdalmat okozni képes probléma: a sarkantyú.

Rögtön az elején tisztázzuk, a sarkantyú nem más mint a láb bizonyos izmainak eredésénél kialakuló fájdalmas csontkinövés, melyet számos esetben kínzó sarokfájdalom előz meg. A sarok sarkantyú két helyen alakulhat ki: a lábszárizom ínjának (Achilles-ín) eredésénél, és a sarok talpi részén, ahol az aponeurosis plantaris (az úgynevezett talpi bőnye) a sarokcsonthoz kapcsolódik. Csontkinövések nyomás hatására a test azon pontjain alakulhatnak ki, ahol a csont(ok) dörzsölik az izmo(ka)t vagy in(ak)at, emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következtében a környező szövetek begyulladnak. A sarokcsont sarkantyú kialakulásának főbb okai: a nem megfelelő lábbeli (talpbetét) viselése, mozgáshiány és túlsúly, valamint a túlzott megterhelés illetve az állómunka következtében a lábfejet érő túlzott megerőltetés, túlterhelés. Alapvetően két tipusát különböztetjük meg: A hátsó sarkantyút (Haglund-sarok, hátsó sarokcsont előemelkedés) és a sarokcsont sarkantyút (talpi sarkantyú). A hátsó sarkantyú a lábszárizom és a sarokcsont kapcsolódásánál alakul ki, gyakran a cipő helytelenül kialakított sarokrészének nyomása miatt, ami az Achilles-ín, illetve az azt körülvevő tömlők gyulladásához vezet. A sarokcsont sarkantyú a sarok talpi részén képződhet. Az olyan, lábboltozatot érintő deformitások, mint a bokasüllyedés és a lúdtalp, a talpon átívelő inak terhelésével, húzódásával járnak, ennek következtében különféle elváltozások alakulnak ki, ilyen elváltozás például a keményedés, összenövés, összecsontosodás. Mindkét problémát remekül megelőzhetjük megfelelő lábbeli és talpbetét viselésével.

sarkantyú

A sarkantyúk igen fájdalmas elváltozások. A hátsó sarkantyú esetén a kérdéses terület puszta érintése is nyomó fájdalommal jár. A rossz lábbeli vagy talpbetét viselése a terület további kivörösödését és gyulladását okozza. A sarokcsont (talpi) sarkantyúra a terhelés, megerőltetés hatására a sarok talpi részén jelentkező éles, szúró fájdalom utal. Az érintettek az esetek túlnyomó részében egy lépést sem tudnak megtenni fájdalom nélkül. Ha a fenti tüneteket tapasztalja, mielőbb forduljon ortopéd szakorvoshoz esetleg sportorvoshoz, egyrészt, hogy megfelelő kezeléssel a fájdalmat és a gyulladást minél előbb megszüntethessék, másrészt azért, mert hasonló tüneteket okozhat még húzódás, zúzódás, törés, daganat és ciszta is, amelyek azonnali kezelést igényelnek. Természetesen ebben az esetben is a legfontosabb a megelőzés és a rizikófaktorok minimumra csökkentése, a megfelelő ésszerű testmozgás, testsúlyunk kordában tartása valamint a talp deformitásainak (lúdtalp, bokasüllyedés, harántboltozat süllyedés) megelőzése kellő alátámasztással egy egyedi talpbetét formájában. Sajnos ma még a megelőzés – stílszerűen – gyerekcipőben jár, az elhanyagolt esetek 5-10%-ában mindenképpen műtéti beavatkozásra, utána viszonylag hosszú lábadozásra van szükség, nem egy esetben méregdrága gyógyszeres kezeléssel ötvözve. Kevéssé köztudott, hogy a már kialakult sarkantyú is remekül kezelhető megfelelő talpbetétekkel, amelyben szintén egyedülálló a Batz egyedi talpbetétje, hisz annak kivitelezése a számítógépes talpfelmérést követően kérhető extra sarokpuhítással vagy akár sarokmélyítéssel, hogy a kitüremkedett sarkantyúra nehezedő nyomás csökkenjen, illetve egyáltalán elférjen a csontkinövés.

Sarkantyú