Fogyasztói társadalmunk egyvégből áldásos, másvégből veszélyes hozadéka a túlkínálat, az árukavalkád, a termékek túl széles köre, melyben az átlagember nem, vagy csak nagyon nehezen tud elnavigálni. Mi magunk is számtalanféle lábbelit, talpbetétet gyártunk, forgalmazunk, a hozzánk érkező kérdések százai alapján, sokakban keverednek a fogalmak, szeretnénk kicsit rendet tenni ezen a téren is. A Batz Manufaktúra az egészséges lábbelik elkötelezett gyártója és forgalmazója, ahogyan szlogenünk is hirdeti: Batz, tudomány a kényelem mögött! Megelőző írásainkban már foglalkoztunk az általunk gyártott, gyógyászati segédeszköznek minősített termékeinkkel, melyek elszámolhatóak EP kártyára, számlára. Köztük számos cipő, papucs, szandál és lúdtalpbetét is található. S, hogy miért így írjuk: lúdtalpbetét? Nos, a köznyelv hajlamos összemosni a fogalmakat, így történt ez a talpbetétek esetében is. A tisztasági, illetve thermo betétek kivételével, szinte mindenki „lúdtalpbetét”-ként aposztrofálja a cipőkbe, papucsokba, szandálokba utólag behelyezett különböző gyógyászati, ortopéd talpbetéteket.

(Konfekció betéteink közül méltattuk már a többzónás, zselés termékek erényeit, melyek meglepő kényelmet tudnak biztosítani, kialakult kalapácsujj, sarokfájdalom vagy térdfájdalom esetén. Korábbi hasonlatunkat azonban töretlen gondolatmenettel fenntartva: „Körülbelül olyan a különbség egy konfekció betét és egy megfelelő egyedi talpbetét között, mint a piaci dioptriás okuláré, illetve egy orvosi lézeres szemvizsgálat után, optikus által készített szemüveg között”).

Megelőzési, gyógyászati és ortopéd szempontból lúdtalpbetét, az elsősorban az egyedileg készült talpbetét. A számítógépes talpfelmérésnek, valamint a századmilliméter pontos 3D tervezésnek és CNC maró technológiának köszönhetően a rezgéselnyelő habból készült egyedi gyártású talpbetétek persze sokkal többet „tudnak”, mint amit a hagyományos értelemben vett szendvicsszerkezetű vagy moduláris rendszerű lúdtalpbetét képes nyújtani. Talplenyomatunk egyedisége ma már köztudott, mondhatni ez az ortopédiai DNS-ünk, ezért roppant fontos a felmérés és gyártás módja. A jelen állás szerinti legtökéletesebb módszer a Batz egyedi talpbetét rendszere. Preventív megoldást nyújthat a kalapácsujj vagy bütyök kialakulása ellen, eleve hosszboltozat alátámasztással készül (ez a lúdtalp és a bokasüllyedés megelőzése szempontjából lehet roppant fontos), a számítógépes talpfelmérés specifikációjának köszönhetően (egyedül ez a módszer képes kimutatni a bokaízület valamely irányba dőlését, ferdülését), kellő mértékben kompenzálhatja a bokák kifelé vagy befelé dőlését, készülhet sarokpuhítással, saroklyukasztással, ujjtámasszal, harántboltozat emeléssel, testsúlyhoz alkalmazkodó keménységű alapanyagokból, rengetegféle borítással, bármilyen vastagságban, illetve méretben, a variációk száma gyakorlatilag végtelen. Talpfelmérő pontjaink az ország rengeteg pontján megtalálhatóak, számuk hétről hétre nő. A Batz egyedi talpbetét gyógyászati segédeszköznek minősül, Önkéntes Egészségpénztári számlára is elszámolható.

Lúdtalpbetét