kamaszkori térdfájdalom

Számos szülőnek lehet ijesztő tünet csemetéje serdülőkori ízületi fájdalma, ezen belül a legtöbbjüket kínzó kamaszkori térdfájdalom. Testünk növekedése során (főleg a kamaszkori hirtelen növés következtében) félig-meddig természetes probléma a kamaszkori térdfájdalom, de ez nem azt jelenti, hogy éveken át kellene szenvedni hagynunk gyermekeinket. A tünetek legfőbb oka, hogy az intenzív növés, a csont-, porc-, izomszövetek és inak – magyarul a vázszerkezetük – a fejlődés ezen időszakában nem egyenletesen és nem egyszerre növekednek, nyúlnak. Ez önkéntelenül is feszültségeket (így fájdalmakat) okozhat az ízületekben, ezzel párhuzamosan a testmagasság növekedése révén alapból megnő a csontozatuk terhelése. Ehhez vegyük hozzá a gyors növéssel párhuzamosan jelentkező testsúly (izomtömeg) emelkedését illetve azt: a szervezet kollagén termelése sem feltétlenül fokozódik arányosan a csimota szárba szökkenésével, magyarán mondva az ízületek „kenése” hagy némi kivetnivalót maga után (a tünetek és az okok ijesztő mértékben hasonlítanak a felnőttkori artrózishoz) . Púpozzuk meg mindezt még azzal is, hogy többnyire a 12-18 éves korosztály később élsportra aspiráló tagjai, ebben az időszakban alapozzák meg pályafutásukat, így elég intenzív terhelést kap a szervezet. Újabb svédcsavart jelent azonban az is, túlcivilizált, urbánus világunkban egyre több az olyan fiatal, aki gyakorlatilag semmilyen testmozgást nem végez, tartáshibás, tombol körükben a bokasüllyedés, a lúdtalp, szinte mindennapos a ki- vagy befelé dőlő boka. Nos, ennyi ellentmondás hallatán joggal merül fel az aggódó szülőkben: Akkor mégis mi a megoldás kamaszkori térdfájdalom esetén???

kamaszkori térdfájdalom

Ahogyan az élet más területein, itt is érvényesül a mértékletesség, arányosság és fokozatosság elve! Legszerencsésebb esetben a gyermek már egészen fiatal kora óta sportolt, a kellő mértékű testmozgás következtében megszerzett edzettségének köszönhetően teste arányosabban növekszik. Testének vázszerkezete összehasonlíthatatlanul könnyebben viseli a serdülőkori, megnövekedett terhelést, így nagy százalékban tünetmentesen vészeli át a kérdéses időszakot. Kevésbé szerencsés esetben a viszonylagos edzetlenség ellenére túl intenzív sport, a nem kellően megalapozott edzésmennyiség okozta rettentő erős túlterhelés, plusz a fentebb említett okok együttese a kamaszkori térdfájdalom okai. A legkevésbé szerencsés esetben a teljes mértékben edzetlen vázszerkezet szenvedi el a dudvaszerű növekedést. Régebben az ortopéd szakorvosok a kamaszkori térdfájdalom enyhítésére teljes, kímélő pihenést javasoltak, ám a legújabb kutatások (és a józan paraszti ész) szerint kollagén (a porcok kenőanyaga) kizárólag az ízület mozgása következtében pumpálódik a surlódó felületek közé, magyarul az ízületeket mozgatni kell. Emellett persze kellő mennyiségű kollagén bevitelére is szükség van. Ha pedig mindezek tetejébe bokasüllyedés, lúdtalp esetleg ki- vagy befelé dőlő boka terheli még jobban az amúgy is megviselt térdízületet, nagy segítséget jelenthet egy megfelelő egyedi talpbetét, megfelelő lábbeliben viselve.

Sommázva a leírtakat, a kamaszkori térdfájdalom esetén javasolható terápia, illetve megelőzés (feltételezve, hogy a fájdalom nem sérülés vagy más szervi probléma miatt áll fenn):

1., Kellő edzettség (lehetőleg kisgyermek kortól biztosítani kell a megfelelő mozgást)
2., Ésszerű terhelés (próbáljuk meg csemeténket lebeszélni a Schwarzenegger-i izomzat ily fiatalon megszerzéséről)
3., Megfelelő kollagénbevitel (I-es típusú sertés kollagén)
4., Az ízületek kímélő, mégis intenzív mozgatása (messze legjobb erre az úszás és a kerékpározás nem túlzott mértékben)
5., A betonon történő futás mellőzése, vagy minimálisra vétele
6., Edzés során a brutális súlyok használatának kizárása (a megfelelő edzettséghez bőven elég a saját testsúlyunk használata, lásd karate, kung-fu stb.)

7., Megfelelő talpi alátámasztás (jól kiválasztott lábbeli, lehetőleg egyedi talpbetéttel, remek megoldást jelenthet)

Külön felhívjuk a figyelmet ebben az esetben a fájdalomcsillapítás veszélyeire, hisz az csupán tüneti kezelés, érzéki csalódás, de a problémát nem oldja meg. Természetesen elviselhetetlen fájdalom esetén nyilván szükség van rá, de mindvégig tudatában kell annak lennünk, hogy sem túlterhelni, sem totálisan pihentetni nem szabad a kérdéses térdeket. A különböző szteroidok, szteroid tartalmú injekciók használatáról is erősen megoszlanak a vélemények, főleg ilyen fiatal életkorban. Ebben az esetben is sokkal, de sokkal fontosabb a megelőzés, ráadásul a gyermekkorban kezdett sport, nem csak fizikailag, de mentálisan is megerősíti szemünk fényét, becsületre és kitartásra nevel!

Kamaszkori térdfájdalom, Batz