kalapácsujj

Talpunk és lábfejünk elváltozásai okán már beszéltünk a lúdtalpról, sarokfájdalomról (külön a futókat érintő sarokfájdalomról) és az ennek folyományaként törvényszerűen megjelenő derékfájdalomról. Viszonylag kevesebbeket érint a kalapácsujj kialakulása (elsősorban a hölgyeket), ám ez a deformáció képes talán legjobban megkeseríteni az ebben szenvedők életét. Az előrehaladott állapotban lévő kalapácsujjal nem tisztünk foglalkozni, az egy ortopéd sebészeti beavatkozás (roppant költséggel és fájdalmakkal jár!!!), a Batz Manufaktúra munkatársai ebben az esetben is a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Talán a legfontosabb a helyesen megválasztott lábbeli, hisz a kalapácsujj kialakulásában vezető szerepe van a túl magas sarkú és keskeny orrú cipők viselésének. A Batz Manufaktúra számos divatos, mégis egészséges lábbelivel jár élen ezen a területen, amelyek az aktuális trendeket követve is őrzik vásárlóink lábfejének, talpának épségét, egészségét.

kalapácsujj

Szokásunkhoz híven józan ésszel vesszük górcső alá a problémát! Az egyébként roppant elegáns és mutatós magassarkú lábbelik képesek kiemelni a hölgyek lábformáját, de higgyenek nekünk, az effajta eleganciáért, hódító vádliért később rettentő súlyos árat fog fizetni a felhasználó. A túlzottan magas sarkú cipőt nap mint nap viselő hölgyek előlába, haránt boltozata teljesen természetellenes terhelést kap, a sarkak extrém módon, hátrafeszülnek, deformált helyzetben terhelődnek. Amennyiben mindenképp ragaszkodunk ehhez a fajta eleganciához, fokozottan figyeljünk oda a haránt boltozatok kellő alátámasztására és az ujjaknak kellő teret engedő kivitelre. Magyar nyelvre fordítva a tűsarkú, szűk orrú cipőt rendszeresen viselő hölgyek teste kissé előredől túlzottan terhelve a lábujjakat, illetve azokat a talp középcsontjaihoz kötő ízületeket, mindeközben az egyensúlyérzéküktől vezérelve kissé hátradőlnek – elég logikusan – teljesen ellentétes irányba terhelve a sarokcsontjukat. Hozzátennénk ismét, ilyenkor feszül meg a vádlijuk, vonzó látványt nyújtva és lábukat kellően kínozva. Abban az esetben ha a lábfejük, lábujjaik huzamos ideig ebben a helyzetben vannak, az azokat mozgató inak és izmok óhatatlanul megrövidülnek, húzási irányuk természetellenesen megváltozik. Az úgynevezett feszítő inak és izmok a lábujjak alappercét felfelé húzzák, a hajlító izmok és inak pedig a középperceket a talaj felé kényszerítik. Ebben a kitekeredett helyzetben jön a szűk orrú cipők esetében az újabb merénylet elsősorban a 2., 3., 4., ujjak esetében az oldalirányú deformitás, aminek következtében gyakran előfordul az ujjak egymásra vagy egymás alá kulcsolódása.

Számos vélemény szerint önmagában kiváltó ok lehet a haránt és hosszboltozat süllyedése is, amivel csak egyetérteni tudunk, ám a túlzottan magas sarkú cipők viselését hanyagolók körében ez korántsem oly súlyos, könnyedén megelőzhető kellő alátámasztással. Itt meg kell említenünk, nyilván nem elvárható a hölgyektől – tekintve napjaink divatját – hogy alkalmi viseletként ne hordjanak elegáns, magas sarkú cipőt, de lehetőségeikhez mérten válasszanak legalább az ergonómia alapvető szempontjait figyelembe vevő divatos de egészséges lábbelit. Aki esetleg munkájából fakadóan kénytelen elegáns viseletet hordani, annak preventív céllal mindenképpen ajánlunk a szabadidejére egy Batz papucsot vagy cipőt egyedi talpbetéttel az ambivalens terhelést, a haránt- és hosszboltozat süllyedést, a sarok- és a derékfájdalmat megelőzendő. Kifejezetten a kalapácsujj ellen, szűk fejbőségű körömcipőkbe, magassarkú szandálokba fejlesztettük háromnegyedes egyedi talpbetétünket.

Kalapácsujj