gyermek talpbetét

Gyermek talpbetét

Egyre több kérdés érkezik hozzánk olvasóinktól számítógépes talpfelmérő és egyedi talpbetét gyártó rendszerünk kapcsán: milyen korban érdemes – egyáltalán szükséges-e – gyermek talpbetétet alkalmazni csöppségeink cipőiben? Mivel az ő esetükben nem beszélhetünk felnőttkori derékfájdalomról, sarokfájdalomról, bütyökről vagy kalapácsujjról – SŐT LÚDTALPRÓL SEM – illetve a kérdés erősen megosztja a közvéleményt gyermek talpbetét ügyben, ismét józan, paraszti ésszel vizsgáljuk meg a problémát. Gyakorló szülők számára nem ismeretlen történet kisiskolás gyermekeik kapcsán, amikor a csimota „tudományosan készített talpfotóval” tér haza, amit a „talpas bácsik/nénik” készítettek a suliban (olykor már az oviban!!!), csupán pár ezer forintért rögtön megoldást is kínálva a „lúdtalpra” gyógycipő, talpbetét formájában. Ilyenkor természetesen beindul a szülői reflex, gyermekük egészségéért mindent megtenni igyekvő anyukák, apukák nyúlnak pénztárcájukba ahelyett, hogy a „szakvéleményt” széjjeltépnék és kizavarnák a lurkót focizni, bringázni vagy egyszerűen csak játszani a térre.

gyermek talpbetét

Érthető reakció ez, de tegyünk helyre ezzel kapcsolatban pár dolgot. Először is azon kívül, hogy egyszer mindenki eltávozik az élők sorából, van még egy biztos pont az életünkben: valamennyien telitalpasan születünk. Nézzük csak meg az újszülöttek talpát (amit ugye az anyukák oly szívesen puszilgatnak) milyen kis pihe-puha zsírpárnák védik a csöppségek parányi talpcsontjait. Ekkor még nem alakultak ki a láb boltozatai, azok csak jóval később – valamikor a kamaszkor delén – a járás során a talp izmainak állhatatos munkája révén válnak nagyjából véglegessé, illetve megfelelővé (vagy nem megfelelővé.) Abban az esetben ha kisgyermekkorban lúdtalpbetétet alkalmazunk, vagyis alátámasztjuk a haránt- és hosszboltozatokat, akkor pontosan azokat az inakat és izmokat ítéljük henyélésre – és gyengítjük el ezáltal – amelyeknek az lenne a feladatuk, hogy kialakítsák a létfontosságú boltozatokat! Ezért is roppant fontos kérdés a gyermek talpbetét!

No de mit tehet az aggódó szülő csemetéje egészségéért? Az már közhelynek számít, hogy a kölök járjon mezítláb, homokon, sóderon, füves talajon… De hát hol van a nagyvárosban ilyen hely, és mikor van elég idő tornáztatni a virgácsaikat?! Itt kell elővennünk szülői szigorunkat és a számítógép/televízió előtt üldögélő, chips/cola/csokoládé kombót majszoló porontyunkat rendszeres testmozgásra kell rábírnunk, ugyanis a lúdtalp és a bokasüllyedés megelőzésének egyetlen valódi (nem műtéti) módja ebben az életkorban, ha a lábizomzat saját maga, aktív izommozgással húzza felfelé a befelé dőlt bokát megfelelő helyzetbe, nem pedig egy gyermek talpbetét. Az izmok mindennapos mozgása nélkül ez a harc reménytelen, hisz segíteni kell a lábat, hogy az izmok fokozatosan boltozatossá húzhassák a talpat. Ehhez kiváló módszer a mezítláb űzött küzdősportok (cselgáncs, kung-fu, karate, kendo, iaido, jodo, aikido, taekwondo, jiu-jitsu, thai box, stb. stb.) garmadája, amely amellett, hogy az emberpalánta személyiségfejlődését hihetetlenül pozitív irányba viszik, a kellő testmozgás által szinte lehetetlenné teszik a fiatalkori talpelváltozások – a mozgáshiány melletti – másik igen komoly rizikófaktorának, a túlsúlynak kialakulását. Az sem baj ha simán hagyjuk gyerkőcöt ugrándozni, szökdécselni, illetve az általunk javasolt lábtorna önmagában is alkalmas lehet a megelőzésre.

gyermek talpbetét
gyermek talpbetét

Emellett preventív jelleggel – megelőzendő a bokasüllyedést – kifelé dőlő (szupináló) vagy sokkal ritkább esetben befelé dőlő (pronáló) sajkabetét, “egyenesléptető”, egyedi talpbetét alkalmazható 10-12 éves kor előtt is (a méregdrága szupinált cipők helyett), kizárólag ortopéd szakorvos kifejezett javaslata alapján, ám ha azt tapasztaljuk, hogy a szakorvos harántemelést is előír sarjunknak, kezdjünk el kételkedni és kérjük ki más szakember véleményét is. A kamaszkori hirtelen növés következtében kialakuló haránt- és hosszboltozat süllyedés természetesen már más téma, ez esetben (14-15 éves kor felett) egy szintén ortopéd szakorvosi javaslatra elkészített egyedi talpbetét nagyon komoly segítséget tud nyújtani a suhancok egészséges lábboltozatainak kialakulásában, de higgyenek nekünk a kedves szülők, a talpbetétek ebben az életkorban csak egészen kivételes esetekben szükségesek és csak kiegészítő jelleggel, a rendszeres izommunkát, testmozgást – mely segít megelőzni a felnőttkori haránt- és hosszboltozat süllyedés kialakulását – nem pótolhatja.

gyermek talpbetét

Amennyiben 10-12 év alatti gyermekeink esetében egyáltalán talpbetétről beszélünk, maradjunk meg a nedvszívó tisztasági talpbetéteknél, esetleg a téli időszakban a fázós lábú kisgyermekeknél alkalmazható, hőszigetelő aluréteggel ellátott filc betéteknél és felejtsük el a nagy gyártók által csilliárdokért forgalmazott gyógycipőket. A fentiekben természetesen nem tárgyaltuk a sajnálatos baleseti elváltozásokat, bár úgy gondoljuk elvárható, hogy ilyen esetekben is kizárólag ortopéd szakorvosi vizsgálat után csináltassanak és vásároljanak egyedi talpbetétet csimotájuknak. A nyári szünet elején ezúton is szeretnénk remek cangázást, ugrókötelezést, fára mászást, focizást, strandolást kívánni minden örökmozgó ifjoncnak a Batz Manufaktúra nevében.

Gyermek talpbetét