GyomaendrŇĎd hossz√ļ √©vtizedek √≥ta a hazai cipŇĎgy√°rt√°s fellegv√°ra. A Batz Manufakt√ļra is a viharsarki v√°rosban gy√°rtatja term√©kei z√∂m√©t a Turul CipŇĎ Kft. gy√°rt√≥sorain. A hagyom√°nyos, manufaktur√°lis cipŇĎgy√°rt√°sban rengeteg m√ļlik a koordin√°ci√≥n, logisztik√°n, rugalmass√°gon √©s a szak√©rtelmen. A munkafolyamatok agytr√∂sztj√©t, Kaz√°r J√≥zsef √ľzemvezetŇĎt k√©rdezz√ľk minderrŇĎl.

РMikor és miért vágtál bele a suszterkedésbe?
– 1976-ban, alig 15 √©vesen, szinte gyerekk√©nt MartfŇĪn kezdtem ezir√°ny√ļ tanulm√°nyaimat. Egy√°ltal√°n nem volt tudatos a v√°laszt√°som, meglehetŇĎsen dr√°mai okok vezettek erre a p√°ly√°ra.¬† A l√©nyeg az, hogy nagyon r√∂vid idŇĎ alatt beleszerettem. Ma m√°r tudom, hogy tan√°raimnak √©s oktat√≥imnak oroszl√°nr√©sze van ebben. Szeretettel ŇĎrz√∂m eml√©k√ľket‚ĶAz az igazs√°g: ŇĎk √°ll√≠tottak p√°ly√°ra, amin az√≥ta is t√∂retlen√ľl haladok…

– Ahogyan a bevezetŇĎben √≠rtuk, GyomaendrŇĎd a magyar cipŇĎgy√°rt√°s Mekk√°ja. Vannak m√©g r√©giv√°g√°s√ļ h√ļs-v√©r szakemberek, akik egy ekkora √ľzemben a r√©szfeladatokat ir√°ny√≠tj√°k vagy egyre ink√°bb kihal√≥ban van a faj?
– Igen, vannak m√©g n√©h√°nyan akik ismerik, tudj√°k ezt a mesters√©get legal√°bb olyan szinten mint √©n, de sajnos majdnem mind idŇĎsebbek n√°lam. Teh√°t vesz√©lyesen kihal√°sra √≠t√©lt faj a mi√©nk.

– A gy√°rl√°togat√°s sor√°n b√°mulatos bemutat√≥t adt√°l nek√ľnk szak√©rtelembŇĎl, de a legfeltŇĪnŇĎbb a szervezetts√©g volt. Hogyan vagy k√©pes ennyi munkafolyamatot figyelemmel k√≠s√©rni gyakorlatilag hiba n√©lk√ľl?
– Az ,,ezer√©ves rutin”! Mindenk√©ppen sz√ľks√©g van egy olyan vezetŇĎ g√°rd√°ra mint a mi√©nk. Beosztottjaim √©rtik, tudj√°k √©s akarj√°k is csin√°lni azt, amit v√°runk tŇĎl√ľk. A hossz√ļ √©vek alatt √∂sszeszoktunk. Megvan benn√ľnk is az ,,ezer√©ves rutin”! Term√©szetesen sok-sok d√∂ccenŇĎ van a munk√°nkban. √Čn magam is rengeteget hib√°zok de az√©rt az √©vek alatt megtanultam a hib√°kat kiz√°rni. Tanuls√°gnak tekinteni, kik√ľsz√∂b√∂lv√©n a j√∂vŇĎbeni t√©ved√©seket. Soha nem f√©lek beismerni, hogy d√∂nthettem volna jobban is. Folyamatos fejlŇĎd√©s r√©szesei vagyunk, ettŇĎl azt√°n napr√≥l napra jobbak, √©s pontosabbak lesz√ľnk.

РVan a gyártásnak olyan része, amelyet te a saját kezeddel nem tudnál megcsinálni?
– Term√©szetesen van olyan ter√ľlet ahol gyakorlatlan vagyok (pl. a felsŇĎr√©sz k√©sz√≠t√©s), de d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©g√©t ak√°r gy√°rt√°sszerŇĪen is elv√©gzem ha a helyzet megk√≠v√°nja. Nyilv√°n megvan a megfelelŇĎ, k√©pzett szakemberg√°rda azokra a ter√ľletekre is ahol kev√©sb√© mozgok otthonosan. A cipŇĎfelsŇĎr√©sz k√©sz√≠t√©s – amennyiben komolyan vessz√ľk a l√°bbeligy√°rt√°st – pontosan ugyanolyan komoly anat√≥miai √©s ortop√©diai ismereteket ig√©nylŇĎ szakter√ľlet, mint a talpszerkezetek, talpbet√©tek vagy l√°b√°gyak gy√°rt√°sa.

– Mivel a tervez√©s √©s gy√°rt√°s itt – egyed√ľl√°ll√≥ m√≥don – egy helyen tal√°lhat√≥, √≠gy adja mag√°t a k√©rd√©s mennyire folysz bele p√©ld√°ul a tervez√©sbe vagy a protot√≠pusok legy√°rt√°s√°ba?
– A kollekci√≥kat a ,,modellŇĎreink” √°lmodj√°k meg, de a l√°bbelik als√≥ r√©szeinek gy√°rt√°s√°hoz sz√ľks√©ges alkatr√©szek l√©trehoz√°s√°ban nekem is van feladatom. Talpszerkezeteket modellezek vagy kaptaf√°kat alak√≠tok olyanra, amilyet a tervezett modell megk√≠v√°n az anat√≥miai szempontokat messzemenŇĎkig figyelembe v√©ve. Nagyon komoly szakmai √©s ortop√©diai tapasztalatokkal rendlkezŇĎ szakemberg√°rd√°val k√∂z√∂sen alak√≠tjuk ki a talpbet√©teket, talpszerkezeteket √©s l√°b√°gyakat. Nagy seg√≠ts√©g√ľnkre van ebben a munk√°ban a Batz sz√°m√≠t√≥g√©pes talpfelm√©rŇĎ √©s egyedi talpbet√©t gy√°rt√≥ rendszere. Gondolj bele, t√∂bb t√≠zezer el√©gedett egyedi talpbet√©t haszn√°l√≥ m√©r√©si eredm√©nyei ¬†√©s az em√∂g√∂tt rejlŇĎ gy√°rt√°si rutin, az √©vtizedes tapasztalatok √©s az ortop√©diai ismeretek seg√≠tik a munk√°nkat. A protot√≠pusok vagy ak√°r a teljes kollekci√≥k √∂sszeszerel√©s√©n√©l is sz√≠vesen b√°b√°skodok. Igaz√°b√≥l ezt szeretem a legjobban.

– Az √ľzembej√°r√°son eml√≠tetted p√°rszor: ahhoz hogy valaki elkezdje pedzeni a l√°bbelik√©sz√≠t√©s alf√°j√°t-omeg√°j√°t, legal√°bb 14-15 √©vig kell √©reznie a bŇĎrragaszt√≥ szag√°t. L√°tsz ma olyan embert a csik√≥nemzed√©kbŇĎl, aki eljut majd arra a szintre, ahol te √©s a r√©szlegvezetŇĎk √°llnak?
– Most m√©g nem de hiszem, hogy a sors utamba sodorja a megfelelŇĎ munkat√°rsakat, akiknek √°tadhatjuk ezt a t√∂m√©ntelen tapasztalatot √©s szakmai tud√°st melyet az √©vtizedek alatt √∂sszegyŇĪjt√∂tt√ľnk. K√©szen √°llok erre‚Ķ.

– Aki kreat√≠v alkot√≥munk√°t v√©gez, szinte kiv√©tel n√©lk√ľl mag√°√©nak √©rzi a v√©gterm√©ket. Gondoljunk csak bele h√°ny kŇĎmŇĪves k√©rkedik azzal: ezt is, azt is √©n √©p√≠tettem! √Čszreveszed a polg√°rok l√°b√°n a Batz papucsokat, cipŇĎket? Milyen √©rz√©s viszontl√°tni az √°ltalad ir√°ny√≠tott √ľzemben k√©tkezi munk√°val k√©sz√ľlt l√°bbeliket?
– Viccelsz ? Kilom√©terekrŇĎl kisz√ļrom, ak√°r ellensz√©lben is….:)))

РMilyen érzés?
РMintha hájjal kenegetnének……:)))

K√∂sz√∂nj√ľk a besz√©lget√©st, tov√°bbi j√≥ eg√©szs√©get √©s hossz√ļ, sikeres p√°lyafut√°st k√≠v√°nunk a Batz Manufakt√ļra nev√©ben.

A¬†Batz Manufakt√ļra¬†a¬†t√©rd-,¬†der√©k‚Äď √©s¬†sarokf√°jdalom,¬†a¬†l√ļdtalp, a¬†bokas√ľllyed√©s, a¬†sarkanty√ļ, a¬†b√ľty√∂k¬†√©s a¬†kalap√°csujj¬†megelŇĎz√©s√©nek h√≠ve, a sz√°m√≠t√≥g√©pes √©s¬†roppan√≥habos talpfelm√©r√©s¬†alapj√°n k√©sz√≠tett¬†egyedi talpbet√©t√ľnket¬†pontosan ez√©rt fejlesztett√ľk!